Biolatte Original tuote & kehitys

Yrityksen maitohappobakteeritutkimuksella on pitkä historia. Yves Delatte (Biolatte Oy:n perustaja v. 2002) aloitti maitohappobakteerien käytön jo vuonna 1983 turkiseläimillä (raportti julkaistu v. 1983 turkiseläimiä käsittelevässä maailmankonferenssissa Yorkissa, Englannissa). Viiden vuoden eläintutkimusten jälkeen hän totesi ensimmäisenä maailmassa, että “70 % vastustuskyvystä löytyy suolistosta”.

Kun vuonna 1988 hän alkoi tutkia maitohappobakteereja myös ihmiskäytössä, oli loogista aloittaa samankaltaisella sekoituksella kuin eläinten kanssa oli käytetty, sillä olemmehan kaikki nisäkkäitä. Sekoitettiin meijerimaitohappobakteerikantoja (1E8 cfu/g) sekä hiilihydraatteja. Eläimille seos annettiin ravintolisänä, sekoitettuna kosteaan ruokaan.

Ensimmäiset ihmisille suunnatut probioottiset tuoteseokset pakattiin 2,5 g annospusseihin (à 3E9 cfu/g) ja myytiin Hollannissa (1991), Ranskassa (1995) ja myöhemmin Suomessa ja Baltian maissa. Asiakkaiden toiveista aloimme pakata tuotteita myös kapseleihin.

Valitettavasti näitä seoksia on kopioitu surutta ympäri Eurooppaa ja kenties maailmaa, joko suoraan, tai tehden pieniä kosmeettisia muutoksia.

Jo vuonna 1995 Yves Delatte huomasi, että seos ei ole paras mahdollinen ihmisille ja se kaipasi parannuksia. Meijerikannat ovat edullisia, mutta eivät sopeudu niin hyvin ihmisflooraan. Hän alkoi tutkia kantoja, jotka paremmin kiinnittyisivät epiteelikudokseen ja suoliston limakalvoon, kutsuen niitä ihmisspesifisiksi bakteereiksi.

Ihmisspesifiset bakteerit kiinnittyvät limakalvolle luonnollisesti, koska niiden soluseinät ovat geneettisesti sopeutuneet ihmiseen – ne ovat keskenään kuin vetoketjun kaksi puolta. Jotkut meijeribakteeritkin voivat olla ihmisspesifisiä pitkän evoluution seurauksena, mutta eivät kaikki. Aiheesta on tehty lukemattomia laboratoriokokeita ja yliopistotutkimuksia, mutta todellisuudessa niillä on vain vähän merkitystä: in vitro-olosuhteet (koeputkissa) ovat kaukana in vivo -todellisuudesta (kehossa). Ruumiin lämpötilaa, aineenvaihduntaa, geenejä ja biorytmiä ei oteta huomioon, joten vaikka koetulokset olisivat kuinka lupaavia hyvänsä, ne eivät vastaa todellisuutta.

Vuonna 1999, Yves Delatte ymmärsi myös, että kapseleissa oleva seos on vääränlainen. Hän oli uskollisesti käyttänyt samankaltaista seosta jota lisättiin eläinravintoon, ja sitä tuli nyt parantaa. Perässä seurasivat kaikki kopioijat, sillä onhan helpompi kopioida kuin kehittää omia innovaatioita.

Useat valmistajat lisäävät tuotteisiinsa inuliinia ja muita ainesosia, joilla ei ole mitään tekemistä bakteerien kanssa. Tuloksena on vain paljon edullisempi tuote, ja enemmän myyntivoittoa, kun bakteerien määrä vähenee sitä mukaa kun muita aineita lisätään. Lisätyt aineet näyttävät vakuuttavilta etiketissä, mutta tuotteen vaikutukset ovat marginaalisia siitäkin huolimatta, että in vitro -tulokset näyttävät hyviltä.

Täytyy myös ottaa huomioon, että mitä tahansa kapselissa on, sisältö hajoaa omiin ainesosiinsa jo ennen kuin se ehtii mahalaukkuun saakka. Väite, että A+B+C yhdessä olisivat paremmat kuin A, B ja C erikseen ei päde in vivo –olosuhteissa. Viidestä kymmeneen bakteerin seokset, joihin vielä lisätään mineraaleja, vitamiineja ja inuliinia, eivät ole tehokkaita, sillä nämä eri ainesosat eivät pysy yhdessä ruoansulatusjärjestelmän läpi, eikä väitettyä yhteisvaikutusta silloin tapahdu. Voit itse todeta saman laittamalla yllä mainitunlaisen seoksen tehosekoittajaan ja pyöräyttää koneen käyntiin. Sekunnin jälkeen huomaat, että ainesosat ovat erillään.

Biolatte Oy on siis poistanut tuotteistaan kaiken tarpeettoman jättäen tehokkaat ja tutkitut bakteerit. Poistimme tuotteista hiilihydraatit, sillä 99,99%:lla ihmisistä on jo jonkinlaisia hiilihydraatteja suolistossaan. Hiilihydraattien poisjättäminen on myös vähentänyt käyttäjien allergisia reaktioita, vähentänyt lannoitejäämiä ja kosteutta, ja seurauksena pidentänyt säilytysaikaa. Ja tietysti suhteessa lisännyt bakteerien määrää!

Yves Delatte on tehnyt myös toisen uudistuksen:

Bakteerien meijerikannat eivät olleet riittävän hyviä. Tosiasiassa on järkevämpää ja edullisempaa ostaa ja syödä 100 g kunnollista luonnonjogurttia, kuin ostaa suurten harhaanjohtavasti markkinoivien yritysten maitohappobakteerivalmisteita kapseleina. 100 grammassa jogurttia (à 1E7 cfu/g) on 1E9 cfu (=pesäkkeen muodostavaa yksikköä), eli saman verran kuin apteekissa myytävässä kapselissa. Jogurtista saat lisäksi ravinnollisen hyödyn ja maun.

Siis vuonna 2002 siirryimme puhtaisiin ihmiskantoihin, jotka eristetään ja kasvatetaan yhteistyössä maailman johtavien biologien ja bioteknologian kanssa. Koska ihmiskannat ovat spesifisiä ja mesofiilisiä (kasvavat 37 asteessa) ja niiden soluseinät vastaavat ihmisen limakalvoja, niiden tehokkuus on omaa luokkaansa. Ei ole mitään tarvetta lisätä sokeriteollisuuden jätettä inuliinia, hiilihydraatteja, tai muita kantaja-aineita saadaksemme tehokkaan bakteeriseoksen ja hyvän säilyvyyden. Ihmisbakteerit pystyvät myös läpäisemään niin sanotun vatsahappoesteen, sillä ne ovat itsestään hapon ja sappinesteen kestäviä.

Muistathan aina ottaa maitohappobakteerit tyhjään vatsaan välttääksesi puskuriefektin. Elävien ja uudelleenaktivoitujen bakteerien on saavutettava suolisto niin nopeasti kuin mahdollista, jotta saadaan paras tulos aikaan. Markettien hyllyiltä löytyvät ns. “entero-suojatut” kapselit tai ruoka vatsassa voivat aiheuttaa tarpeetonta käymistä suolistossa.

Biolatte Oy

 

Me kehitämme alkuperäistä tuotetta ja panostamme innovaatioon, kun muut käyttävät hyväkseen työtämme ja luomaamme teknologiaa.

Biolatte Oy, VARKKAKUJA 2, FI-20320 TURKU, Puh. +358 (0)400-741 665

Copyright © 2024 Biolatte Oy. All Rights Reserved.